You dont have javascript enabled! Please enable it!

Radiateur

Onderwerp:

  • Radiateur

Radiateur:
De radiateur heeft als taak om de hoge temperatuur van de koelvloeistof af te staan aan de (koelere) passerende lucht. De motor krijgt vervolgens de afgekoelde koelvloeistof weer toegevoerd, waardoor deze niet oververhit kan raken.
De radiateur zit achter de voorbumper van de auto gemonteerd. Vaak zitten er nog een condensor (voor de airconditioning), een warmtewisselaar (voor de automatische versnellingsbakolie) en een intercooler (bij auto’s met een turbo / compressor) ook nog voor de radiateur gemonteerd.

De koelvloeistof stroomt via de koelvloeistofkanalen van de motor door flexibele slangen naar de bovenkant van de radiateur. Vervolgens legt de koelvloeistof een zigzaggende horizontale weg af, van de bovenkant naar de onderkant van de radiateur. Dit betreft een zogenaamde “dwarsstroomradiateur”. Wanneer de koelvloeistof van boven naar beneden door de radiateur zou stromen, zouden we spreken over een “valstroomradiateur”.
Tussen de koelvloeistofbuisjes van zowel de dwarsstroom- als de valstroomradiateur zitten allemaal lamelletjes. Zowel de koelvloeistofbuisjes en de lamelletjes worden door de warme koelvloeistof opgewarmd. De radiateur is gemaakt van dun aluminium, wat als voordeel heeft dat het erg snel op kan warmen en af kan koelen.
Wanneer de auto over de weg rijdt, stroomt de rijwind tussen de lamellen door. De warmte van de koelvloeistof wordt aan de koelere lucht afgestaan. Daardoor kan de koelvloeistof ook tientallen graden afkoelen.

Als de auto stil staat en er dus geen rijdwind aanwezig is, zorgt de elektronische- of viscoventilator voor een luchtbeweging door de radiateur. Bij sommige auto’s zit de elektrische koelventilator voor de radiateur gemonteerd (tussen de voorbumper en radiateur en perst deze de lucht door de radiateur richting de motorruimte) en bij andere auto’s zit de elektronische ventilator, of de viscoven tussen de radiateur en het motorblok gemonteerd en zuigt de lucht door de radiateur heen.