Over de auteur en de website

Onderwerpen:

 • Over de auteur
 • Over de website
 • Hoe het ooit begon: HTML en Frontpage
 • Een kijkje achter de schermen in WordPress
 • De server

Over de auteur:
Mijn naam is Marco van Wijk, 34 jaar oud en woonachtig in de omgeving van Rotterdam. Al mijn hele leven ben ik gek op alles wat met auto’s te maken heeft. Op mijn 16e was ik al in de garage als leerling monteur aan het werk. In de tien jaar die ik als monteur werkzaam was in de VAG- en BMW-garages heb ik de monteursopleidingen tot aan niveau 4 technisch specialist behaald. Sinds 2015 ben ik werkzaam als docent motorvoertuigentechniek. In 2018 heb ik de titel Bachelor of Science behaald aan de HTS Autotechniek in Arnhem na het afronden van de HBO-automotive (deeltijd)opleiding.

Naast mijn werkzaamheden als docent en auteur van deze website, houd ik me graag bezig met het schrijven van artikelen in het AMT en vindt u mij als presentator van kennissessies op het AMT-live.

Over de website:
In 2005 begon ik te experimenteren met het maken van websites. De huidige website stamt uit 2009. Sindsdien zijn er veel wijzigingen geweest in zowel het design als de inhoud. Deze website wordt steeds populairder en zal qua onderwerpen en informatie steeds meer blijven groeien! Op dit moment zijn er al meer dan 350 pagina’s vol met informatie te vinden. Tegenwoordig zijn er gemiddeld 100.000 unieke paginaweergaven per maand. De website heb ik zelf gemaakt en geheel in eigen beheer. Ik heb het thema ontwikkeld, alle pagina’s geschreven, veel afbeeldingen zelf gefotografeerd of getekend en hij draait thuis op mijn eigen server op mijn werkkamer. Op deze pagina laat ik zien hoe de website in de afgelopen jaar gegroeid is tot wat hij nu is, en wat zich op de achtergrond afspeelt.

Het doel van deze website is om mensen die geïnteresseerd zijn in de autotechniek inzicht te geven hoe bepaalde onderdelen en systemen werken. Veel dingen zijn op Google niet- of nauwelijks te vinden, vaak ook zonder afbeeldingen en veelal ook nog niet in het Nederlands. Met deze website wil ik zo veel mogelijk informatie over de autotechniek online zetten. De site is gebaseerd op niveau 2 t/m 4 van de MBO monteursopleidingen.

Ik heb er bewust voor gekozen om geen advertenties te tonen, omdat ik mezelf irriteer aan websites waar meer reclame staat dan tekst en je dus van alles weg moet klikken. Het tonen van reclame vind ik dan ook vervuiling van mijn website. Om die reden zijn er ook geen trackers of cookies noodzakelijk en hoef ik dus als één van de weinige websites geen cookienotice te tonen waarbij iedere unieke bezoeker akkoord moet gaan met de voorwaarden.

Ook houd ik de website voor iedereen vrij toegankelijk. Ik hanteer geen betaal- en inlogsystemen om alleen daarmee toegang tot de website te krijgen. Deze site is gewoon lekker gratis toegankelijk en dat blijft het in de toekomst ook! Een bijkomend voordeel is dat het voor mij ook makkelijker is om toestemming te krijgen van autofabrikanten om hun afbeeldingen te mogen gebruiken. Ik heb er immers geen financiële belangen bij en veel fabrikanten ondersteunen het onderwijs.

Als u spel- of grammaticale fouten in de tekst heeft gevonden, verzoek ik u om het contactformulier in te vullen. Hiermee kan ik dit gemakkelijk en snel corrigeren. Dit geldt natuurlijk ook als u aanvullingen heeft op een bepaald onderwerp.

Hoe het ooit begon: HTML en Frontpage:
Vanaf de eerste concepten tot aan de website die in maart 2019 is vervangen door de huidige, is gebruik gemaakt van het programma Microsoft Frontpage 2003.
Met behulp van Frontpage werden HTML-pagina’s gemaakt. In het ontwerpvenster kon het resultaat worden bekeken van de HTML-code’s. De website bestond uit frames:

 • boven (header)
 • links (menu)
 • rechts (woordenboek)
 • midden (de content van de site)

Om de site te openen, werden er dus vier HTML-pagina’s geopend in de frames. Wanneer de bezoeker via een zoekmachine niet op de index.htm uitkwam, maar direct op de pagina waarnaar werd gezocht, verscheen alleen dat frame. De menu’s rondom werden niet getoond.

Ook verliep de zoekfunctie middels een complexe methode via Google, en was er geen mobiele support, waardoor een tweede index-pagina was aangemaakt waar automatisch naartoe werd geschakeld wanneer men de site met een telefoon of tablet bezocht. Dit ging vaak goed, maar ook niet altijd. “Vroeger” was een HTML-site met frames populair, maar tegenwoordig zie je dit bijna nergens meer. De kennis die ik met de zelf-samengestelde HTML-codes heb opgedaan, helpen mij tot op de dag van vandaag wel bij het bijwerken van de huidige website.

Een kijkje achter de schermen in WordPress:
De HTML-based website is in maart 2019 volledig omgebouwd in het populaire WordPress CMS. Sommige bezoekers moesten in het begin even wennen aan de nieuwe navigatiestructuur, maar over het algemeen ontving ik positieve reacties.
In de loop der tijd heb ik ook steeds meer veranderingen doorgevoerd die het navigeren makkelijker en overzichtelijker maakt.

Met de site in het moderne WordPress CMS is de site er op een groot aantal punten op vooruit gegaan:

 • Interface ziet er modern uit;
 • Makkelijker om artikelen bij te werken;
 • Tablet en mobiel vriendelijk (past zich automatisch aan de schermgrootte aan) dus geen aparte mobiele website;
 • Een wijziging wordt automatisch op alle pagina’s doorgevoerd;
 • SEO- (zoekmachine-) vriendelijk;
 • Plugins maken veel handige functies mogelijk: knoppen, zoekfunctie, back-up en beveiliging, autoscroll, etc.

De volgende afbeelding toont het pagina-overzicht in WordPress. Vanuit dit scherm kunnen alle pagina’s worden opgezocht en veranderd, zonder de webinterface te openen.

Alle pagina’s op de website worden in Elementor gemaakt. Op de volgende afbeelding is het scherm van de Elementor-editor te zien. Links is de tekstbewerker te zien en rechts de live-weergave. Nadat er onderaan op “Bijwerken” wordt klikt, verschijnen de wijzigingen direct online. Men kan er ook voor kiezen om de pagina eerst als concept of privé op te slaan, alvorens deze online te publiceren.

Naast de tekstbewerker, biedt Elementor ook diverse interactieve mogelijkheden. Eén daarvan is de zgn. “Call to Action”. Met deze functie ontstaat er een interactieve knop die we kennen van de homepage en in de categorieën die vanuit de menu’s kunnen worden geopend. 

In 2021 ontstonden er steeds meer problemen met de comptabiliteit tussen mijn WordPress thema en de moderne plugins en webbrowsers. Het thema was niet erg populair, dus werd na een paar jaren na release niet meer goed ondersteund of doorontwikkeld. Omdat een thema het uiterlijk van de website bepaalt, is het schakelen naar een ander thema niet eenvoudig en ook ongewenst. Ik heb in januari 2022 geëxperimenteerd met de pagebuilder van Elementor en een kaal thema: “Hello Elementor”. Met dit thema in combinatie met de page builder ben ik verzekerd van updates, in zowel de weergave als beveiliging, en heb ik nog meer mogelijkheden om de interface naar wens in te stellen. In standaard WordPress-thema’s zijn bepaalde instellingen niet of nauwelijks te wijzigen. Na een dag experimenteren was ik er van overtuigd: ik verving het oude thema door mijn eigen gemaakte thema. Binnen enkele uren had ik hem online en de dagen daarna heb ik, na feedback van mensen om mij heen, steeds kleine verbeteringen aangebracht.

Met de theme builder van Elementor kun je een eigen thema maken en helemaal naar wens instellen. Ieder hoekje, knop, boxschaduw, kleur, animaties is op talloze manieren af te stemmen op je eigen wensen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De onderstaande afbeelding toont de instelmogelijkheden van de kleur van het hoofdmenu. Met deze theme builder kan de weergave van de desktop (en laptop), tablet en mobiele telefoons naar wens worden ingesteld. Op die manier kunnen de meest optimale instellingen voor alle apparaten worden gerealiseerd.

Waar ik mij bij andere sites het meeste aan stoor, zijn in het beeld springende pop-ups, meldingen over nieuwsbrieven en het verzoek om meldingen in te schakelen, welke steeds moeten worden weggeklikt. En niet te vergeten de opzichtige advertenties. Dit heeft mij doen besluiten om zelf te browsen met een adblocker en hier niet aan mee te doen. Mijn website zal ik zo “schoon” mogelijk houden door zo min mogelijk afleidende elementen in te bouwen. Alhoewel er mogelijkheden zijn met weinig moeite de site erg fraai te maken met animaties en kleurrijke pagina’s, kies ik voor veel grijstinten en zo min mogelijk versieringen waar men veelal niet op zit te wachten. De witte pagina’s met aan weerskanten een donker- naar lichtgrijs verlopende achtergrond geeft een mooi contrast en maken het, samen met het gekozen lettertype, fijn lezende teksten. De site is geschikt voor schermen vanaf 17 inch, omdat dit schermformaat anno 2023 nog vaak voorkomt in garages en scholen. Deze interface is tot stand gekomen door veel experimenteren en feedback van bezoekers. Het informatieve karakter met een goed afgestemde navigatie is belangrijker dan een gelikt uiterlijk, wat de meeste bezoekers waarderen.

De server:
Goedkope hostingspartijen zitten niet te wachten op websites die veel rekenkracht van de server vragen, omdat je dezelfde SSD / CPU en werkgeheugen met honderden andere klanten deelt. Een dergelijke partij kan ervoor kiezen om de prestaties van websites die veel resources gebruiken te reduceren, of je te verplichten om een dure VPS af te laten nemen.

Ik was lang aan het twijfelen om deze website op een VPS onder te brengen, zodat er optimale prestaties konden worden behaald en ik zelf de regie zou hebben over bepaalde instellingen. Een goede VPS is te prijzig om een non-profit site onder te brengen. Ik ging daarom onderzoeken of het de moeite waard was om de site zelf (thuis) te hosten.

In het voorjaar van 2020 kocht ik een scherp geprijsde jong gebruikte server. Deze heb ik voorzien van de nodige hardwarematige upgrades, leerde ik omgaan met de instellingen in de bios; deze verschillen erg veel met die van een consumenten pc. Daarnaast heb ik in mijn eigen woning een netwerk aangelegd om de server op aan te sluiten. De snelheid van de glasvezelverbinding is 1 gigabit down- en upload, wat zelfs ruim voldoende is voor het hosten van meerdere drukke websites.

In oktober 2020 heb ik de server geïnstalleerd met als besturingssysteem CentOS (inmiddels vervangen, later meer daarover) en als controlepaneel Cpanel.
Na enkele uren voorbereiding was met één druk op de knop de site verhuisd vanuit de server in het datacenter naar de thuisserver. Dit proces verliep heel soepel. Tot op het moment van schrijven (ruim twee jaar na installatie) zijn er nog geen problemen opgetreden.

De server waarop u zich op dit moment begeeft is in de onderstaande twee afbeeldingen weergegeven.

Afbeeldingen boven: de server is een HP ProLiant ML350p Generation 8. Achter de cover bevindt zich de dvd-speler met daaronder de schakelaar om de server in te schakelen en vier USB-poorten. Onderin zitten vier schijven, te weten: 2x SSD (links) en 2x HDD (rechts). De website wordt vanaf de SSD’s geladen. Op de HDD’s worden iedere nacht backups opgeslagen. De SSD’s en de HDD’s staan in Raid-mirror (RAID 1). Bij een defect aan een harde schijf, kan ik deze wisselen met een reserve exemplaar, zonder dat de server hoeft worden uitgeschakeld. Na het wisselen van een schijf, worden de gegevens automatisch overgeladen.

Afbeelding onder: na het verwijderen van de zijdeksel en de kunststof plaat van de luchtgeleiding zien we vier grote ventilatoren met daarnaast het moederbord.

De server is voorzien van een Xeon E5-2690 CPU (2,9 ghz). Dit is een 8-core processor met 16 threads. Hij draait in de energiebesparingsmodus op een kloksnelheid van iets meer dan 1 Ghz, wat in de prestaties van de website en het serverbeheer niet onderdoet voor de instelling in maximale prestatiemodus, waar de kloksnelheid in deze prestatiemodus tot 2,9 ghz stijgt. Het enige verschil was te merken in de warmteontwikkeling en het energieverbruik. De goede prestaties met lage kloksnelheid zijn mogelijk dankzij de grote hoeveelheid processorcores. Daarnaast zijn de geheugen-banken inmiddels gevuld met in totaal 12x 4 GB ECC-geheugenmodules, wat in totaal 48 gb geheugen in quad-channel geeft.

In de zomer van 2022 heb ik het besturingssysteem CentOS vervangen door AlmaLinux vanwege de aankondiging dat CentOS binnenkort niet meer wordt gesuppord. Op AlmaLinux is het populaire Cpanel geïnstalleerd: dit is het programma wat de hosting van de website mogelijk maakt. In de onderstaande screenshot is het controlepaneel te zien. Wekelijks check ik beschikbare updates (Cpanel, hulpprogramma’s of kernel) en controleer ik de load.

error: Alert: Content is protected !!