You dont have javascript enabled! Please enable it!

Statistieken

Update: Als gevolg van problemen na aanpassingen binnen Google Analytics (UA naar GA4) en een mogelijk toekomstig verbod (bron: Tweakers) heb ik Google Analytics op 1 juli 2023 gedeactiveerd. De statistieken worden nu uitsluitend door de serversoftware (AWstats) bijgehouden. Later deel ik hier meer over.

Met behulp van Google Analytics verzamelde ik tot 1 juli 2023 statistieken van de website. De gegevens zijn geanonimiseerd, dus IP-adressen, persoonlijke gegevens of websites die in uw browsergeschiedenis staan, worden niet bijgehouden. De paginaweergaven worden geteld, wat mij inzage geeft in het aantal bezoeken en de populaire pagina’s. Wel kan ik zien of u de site met een desktop / laptop of mobiel / tablet bezoekt. Hieronder is een afbeelding te zien van de statistieken die over één jaar zijn gemeten.

  • de pieken zijn de werkdagen van maandag tot vrijdag. Over het algemeen wordt de site op maandag en dinsdag het drukste bezocht;
  • de dalen zijn in de weekenden, waarin het aantal bezoekers vaak halveert ten opzichte van de werkweek;
  • In de schoolvakanties daalt het bezoekersaantal flink. In de tabel zien we dit in de kerstvakantie en zomervakantie duidelijk gebeuren.

De unieke paginaweergaves zijn de bezoekers die de website voor het eerst openen. Dit kan zijn: na het wissen van de cookies, of van dezelfde bezoeker op een andere dag, zodat deze bezoeker als uniek wordt gezien. Het aantal paginaweergaven komt altijd hoger uit dan de unieke paginaweergaven: als een bezoeker twee pagina’s aanklikt, wordt dit gezien als één unieke bezoeker met twee paginaweergaven.

Statistieken van 4 oktober 2021 t/m 4 oktober 2022

De gemiddelde tijd op de pagina bedraagt gemiddeld 2 minuten. Dit komt door:

  • bezoekers die aandachtig een pagina lezen, kunnen meer dan 10 minuten op een pagina doorbrengen voordat ze hem wegklikken;
  • als een pagina langer 5 minuten blijft geopend, stopt Google Analytics met tellen;
  • bezoekers die op zoek zijn en in de menu’s navigeren tussen een aantal tegels of op de zoek-pagina een trefwoord intikken, hebben ook diverse malen geklikt. Iedere “klik” door het menu, of van de ene naar de andere pagina, wordt bijgehouden. Daarmee kan de tijd tussen het klikken op de tegels minder dan 10 seconden bedragen.
Statistieken september 2022

Op werkdagen zijn er vaak tussen de 20 en 40 actieve gebruikers tegelijk op de website. Met behulp van de “real time” statistieken in Google Analytics kan ik zien welke pagina’s op dat moment zijn geopend in de browsers. In de onderstaande afbeelding zijn de hoeveelheid actieve gebruikers op dinsdagochtend 5 oktober om 10.30 uur te zien.

Realtime statistieken 5 oktober 2022