You dont have javascript enabled! Please enable it!

Spanningsval over zekeringen

Onderwerpen:

  • Inleiding
  • Standaard zekering
  • Mini zekering
  • Maxi zekering
  • Cartridge zekering

Inleiding:
Bij het diagnose stellen kan het handig zijn om de spanningsval over zekeringen te controleren. De stroomsterkte door de zekering heeft invloed op het spanningsverschil op de contactvlakken van de zekering. Zo kunnen we in aangesloten toestand door het meten van de spanningsval of er stroom door de zekering loopt. Afhankelijk van het soort zekering en zijn nominale waarde kunnen we in tabellen de stroomsterkte opzoeken. Deze tabellen staan op deze pagina afgebeeld.

Standaard zekering:
In personenauto’s vinden we meestal steekzekeringen in de “mini” en “normale”, oftewel de standaard afmetingen. De standaard steekzekering heeft de codering “ATO”. Een voorbeeld hiervan zien we in de volgende afbeelding. Hier zijn de zij- boven en vooraanzichten van een rode 10 Ampère zekering te zien.

De onderstaande tabellen tonen de spanningsval over de zekering. De spanningsval geeft aan hoeveel voltage er in de zekering wordt opgenomen. De spanningsval is afhankelijk van de stroomsterkte door de zekering en de doorsmeltveiligheid.

Mini zekering:
Naast normale, vinden we ook mini steekzekeringen in de zekeringkasten van personenauto’s. De mini zekering is, zoals de naam al doet vermoeden, een kleinere variant van de normale zekering. Een voorbeeld hiervan is in de volgende afbeelding te zien: dit betreft een violet zekering met een doorsmeltveiligheid van 3 Ampère.

De onderstaande twee tabellen tonen de spanningsval over de verschillende zekeringen bij oplopende stroomsterkte.

Maxi zekering:
De maxi zekering is de grootste soort steekzekering die we in personenauto’s vinden. Dit type zekering is geschikt voor hoge vermogens.

Cartridge zekering:
Dit type zekering vinden we vaak in Japanse en Koreaanse auto’s. De cartridge zekering bestaat uit een vierkante kunststof behuizing met een doorzichtige afdekking. De behuizing kan lang of kort zijn. Men kan in de doorzichtige afdekking de smeltdraad zien en daaraan herkennen of de zekering nog in takt is.

De onderstaande tabellen tonen de spanningsval over dit type zekering.