You dont have javascript enabled! Please enable it!

Slotcilinder

Onderwerpen:

  • Slotcilinder
  • Situatie 1: sleutel zit in het cilinderslot
  • Situatie 2: sleutel is uit het cilinderslot verwijderd
  • Reparatie

Slotcilinder:
Wanneer de goede sleutel in een slotcilinder gestoken wordt kan de sleutel worden verdraaid. Het bedieningselement aan de achterkant van het slotcilinder geeft een commando open/dicht aan het portierslot. Met de verkeerde sleutel kan de slotcilinder niet verdraaien. Dat klinkt natuurlijk heel logisch. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de vorm van de sleutelbaard bepaald of de slotcilinder in het huis kan verdraaien.

Situatie 1: sleutel zit in het cilinderslot:
In de onderstaande afbeelding staat een slotcilinder afgebeeld, met daarin een sleutelbaard van een sleutel. De zwarte lamelletjes zijn nu aan de hand van de vorm van de sleutelbaard in een bepaalde positie gaan staan. De bovenkant en de onderkant zijn nu glad. De lamelletjes steken nu aan de boven- en onderkant niet uit.

De afbeelding rechts toont het vooraanzicht van de slotcilinder. Het buitenste ronde gedeelte is het huis en het donkere binnengedeelte is het slotcilinder. De witte gedeeltes aan de boven- en onderzijde zijn de ruimten waar de lamelletjes kunnen komen wanneer de sleutel uitgenomen wordt, of wanneer de verkeerde sleutel in de cilinder is aangebracht. In dit geval, met de goede sleutel, (zie de afbeelding hierboven) zitten de lamelletjes in het cilinderslot. Deze steken niet uit, dus de slotcilinder kan in het huis verdraaien.

Situatie 2: sleutel is uit het cilinderslot verwijderd:
In de onderstaande afbeelding is de sleutel uit de slotcilinder genomen. De veertjes van de lamelletjes zorgen er voor dat de lamelletjes in een bepaalde positie komen te staan.
De ene beweegt naar boven en de ander naar onderen. Op dit moment is het cilinderslot geblokkeerd.

Doordat de lamelletjes een andere positie hebben aangenomen nadat de sleutel uit het slot is verwijderd, kan de slotcilinder niet meer in het huis draaien. De zwarte lamelletjes in de afbeelding hierboven zijn door de interne veertjes naar de buitenzijden bewogen. Deze staan nu klem tussen de grijze wanden van het huis. De slotcilinder kan nu niet meer in het huis draaien. Pas wanneer de sleutel weer in de slotcilinder is gestoken, bewegen de zwarte lamelletjes weer naar binnen en kan de cilinder weer in het huis verdraaien.

Reparatie:
Een slotcilinder kan los vervangen worden. Als de behuizing gedemonteerd is, kan de slotcilinder uit de behuizing genomen worden. De lamelletjes hebben elk een eigen maat, afgestemd op de sleutelbaard. Wanneer deze lamelletjes onderling worden verwisseld, komen deze niet meer overeen met de sleutelbaard en zal de slotcilinder niet meer verdraaid kunnen worden.
Door een lege slotcilinder te pakken en elk lamelletje in de cilinder te schuiven, kan met het erin steken van de sleutel bepaald worden of dat er een groter of een kleiner lamelletje gemonteerd moet worden. Wanneer de sleutel in de slotcilinder gestoken wordt, moet het lamelletje exact gelijk aan de cilinder liggen (zoals in de bovenste afbeelding te zien is). Door elke keer een ander lamelletje te passen, heb je vanzelf een keer de goede te pakken. Dit is een tijdrovende klus, maar het is zeker mogelijk.