You dont have javascript enabled! Please enable it!

Onafhankelijke wielophanging

Onderwerp:

  • Onafhankelijke wielophanging

Onafhankelijke wielophanging:
Onafhankelijke wielophanging betekent dat ieder wiel zijn eigen ophanging heeft. Dat wil zeggen, dat ieder wiel een eigen draagarm heeft en elk wiel apart van elkaar kan inveren. De draagarmen zijn bevestigd aan het subframe, ook wel een achterasdrager genoemd. Voertuigen met een starre achteras of een semi-onafhankelijke achteras hebben daarom aan de achterzijde geen draagarmen of subframe. Het is duurder in productie omdat het meer materialen bevat, maar de 2 grote voordelen zijn: Een betere wegligging en een beter comfort. De nieuwere auto’s worden steeds vaker uitgevoerd met onafhankelijke wielophanging.

In de onderstaande afbeelding is de achteras van een auto met onafhankelijke (achter)wielophanging te zien.

Aan de linker- en rechterkant zitten in werkelijkheid de schroefveren op de draagarmen gemonteerd, maar die zijn nu niet zichtbaar in de afbeelding.
De draagarmen 8 en reactie draagarmen 4 en 5 veren mee wanneer het wiel in- of uitveert. Het in- of uitveren van de linker kant heeft geen invloed op het in- en uitveren aan de rechterkant. Links kan bijvoorbeeld helemaal ingeveerd zijn, terwijl de rechter kant nog gewoon in de rust positie staat. Bij een starre of een semi-onafhankelijke achteras zijn de linker kant en de rechter kant met elkaar verbonden. Wanneer het linker wiel inveert, heeft dit ook invloed op de veerweg van het rechter wiel. En andersom.

Gerelateerde pagina: