Gateway

Onderwerp:

  • Gateway

Gateway:
In de auto kunnen een aantal verschillende soorten netwerken aanwezig zijn, zoals CAN-A en CAN-B met verschillende snelheden, LIN-bus en MOST-bus. Deze netwerken kunnen niet zomaar aan elkaar gekoppeld worden. De lichtsignalen van de MOST-bus kunnen natuurlijk niet door de CAN-bus gezien worden en de twee CAN-busnetwerken kunnen door het snelheidsverschil niet met elkaar communiceren.
Toch is het mogelijk dat de auto uitgelezen kan worden, waarbij diagnoseapparatuur verbinding maakt met de regeleenheden in alle netwerken in de auto. De gateway maakt dit mogelijk. De gateway wordt ook wel het “knooppunt” van alle netwerken in de auto genoemd. Een voorbeeld hiervan is in de onderstaande afbeelding te zien.

Alle netwerken zitten met de gateway verbonden. Deze vertaalt als het ware de informatie tussen de verschillende netwerken. Op deze manier kunnen tóch alle regelapparaten met elkaar communiceren en kan de uitleescomputer verbinding maken met alle netwerken. De OBD-aansluiting zit hier daarom ook mee verbonden. De uitleescomputer kan alle netwerken in de auto via de gateway benaderen.

De gateway (te zien in de afbeelding rechts) zit meestal achter of onder het dashboard ingebouwd.

error: Alert: Content is protected !!