You dont have javascript enabled! Please enable it!

Endoscoop

Onderwerp:

  • Endoscoop

Endoscoop:
Een endoscoop bestaat uit een camera op een flexibele steel met een beeldscherm of USB-stekker. Met een endoscoop (letterlijk: “binnenkijker”)kan men in moeilijk bereikbare plekken in de motorruimte of in ruimtes als de cilinder kijken. Op die manier kan men slijtage, vervuiling of defecten opsporen, zonder daar veel onderdelen voor te demonteren.

Na het verwijderen van een bougie kan de camera, voorzien van een flexibele steel, naar binnen worden geleid. Luxe endoscoops zijn voorzien van een LCD-scherm en bevatten knoppen om schermafbeeldingen op de SD-kaart op te slaan. Goedkope versies kunnen als webcam in de USB-poort van de computer of zelfs op een telefoon worden aangesloten.

Voorbeelden die met een endoscoop kunnen worden opgespoord zijn:

  1. een defecte koppakking, waardoor koelvloeistof in de cilinder terecht komt. Breng het koelsysteem onder druk om deze controle uit te voeren;
  2. vervuilde inlaatkleppen kunnen worden opgespoord om de camera via de luchtaanzuigbuis in het inlaatspruitstuk te schuiven;
  3. krassen in de cilinderwand en defecten aan de zuiger kunnen worden opgespoord door de endoscoop via het bougiegat in de cilinder te steken. Om de cilinderwand te controleren moet de desbetreffende zuiger wel in het ODP worden geplaatst.
Endoscoop met LCD-display
Koelvloeistof in cilinderruimte
Vervuilde_inlaatkleppen
Koolaanslag op inlaatkleppen
Krassen in cilinderwand
Gebroken zuiger