You dont have javascript enabled! Please enable it!

Antivries

Onderwerpen:

  • Antivries

Antivries:
Antivries wordt gebruikt in koelvloeistof van een auto. Het is een speciale dope die toegevoegd is aan de koelvloeistof, welke ervoor zorgt dat de vloeistof niet bij een temperatuur van 0 graden Celsius bevriest.
In de garage zijn er ook meters aanwezig waarbij kan worden gecontroleerd of dat het antivriesgehalte in de koelvloeistof nog in orde is. Aangezien dat in de loop der jaren afneemt, is het raadzaam om bij een negatieve uitslag bij de controle, de totale inhoud van het koelsysteem te verversen. Wanneer er vloeistof zonder antivries (zoals kraanwater) in het koelsysteem word gebruikt, bestaat het gevaar dat wanneer het water bij 0 graden (wat het in de winter snel kan worden) bevriest en uitzet. Hierdoor kan het motorblok scheuren. Nieuwe koelvloeistof is bestand tegen temperaturen van -20 tot -25 graden Celcius. (Soms nog wel lager).

Pure antivries heeft de naam ‘Etheenglycol, ook wel Ethyleenglycol’. Het is zeer schadelijk voor de gezondheid als hier van gedronken wordt. Voor volwassenen kan een hoeveelheid van ongeveer 100 ml al dodelijke gevolgen hebben.