You dont have javascript enabled! Please enable it!

Actieve hoofdsteun

Onderwerpen:

  • Inleiding
  • Mechanische actieve hoofdsteun
  • Elektrische actieve hoofdsteun

Inleiding:
Bij een aanrijding van achteren wordt men in de stoel gedrukt en beweegt het hoofd ten opzichte van het bovenlichaam met een zeer snelle beweging naar achteren en naar voren. Door de verrekking van de nekspieren kan men hier blijvend letsel aan overhouden; een whiplash. 
Bij een dergelijke aanrijding biedt de actieve hoofdsteun bescherming door naar voren te bewegen. Het hoofd van de inzittende wordt opgevangen, zodat de nek niet een te grote beweging maakt.

De volgende afbeelding toont de situatie met een actieve hoofdsteun (boven) en zonder actieve hoofdsteun (onder).

Mechanische actieve hoofdsteun:
In een stoel met een mechanische actieve hoofdsteun is een drukplaat aangebracht die door het lichaamsgewicht naar achteren wordt gedrukt. Door een hefboommechanisme wordt de hoofdsteun naar boven en naar voren bewogen. De beweging van de hoofdsteun vangt het hoofd van de persoon op en remt de beweging af.

Direct na de aanrijding bewegen de drukplaat en de hoofdsteun weer automatisch terug in de oorspronkelijke positie.

Elektrische actieve hoofdsteun:
Bij dit systeem zit het bewegende mechanisme alleen in de hoofdsteun verwerkt. De hoofdsteun uit twee elementen die tijdens een aanrijding door een elektromagnetische actuator uit elkaar worden geduwd. Het airbagregelapparaat zorgt voor de aansturing van de actuator. Na de aansturing drukken veren tussen de twee elementen het kussen richting het hoofd en de nek van de persoon. De hoofdsteun zelf beweegt tijdens een aanrijding niet. Na de activering kan de hoofdsteun vaak worden teruggesteld met speciaal gereedschap en diagnoseapparatuur. In andere gevallen is het noodzakelijk om de actuator te vervangen.

Gerelateerde pagina’s: