Rembekrachtiger:


Op deze pagina worden de volgende onderdelen beschreven:

-Algemene info over de rembekrachtiger
-Werking van de vacuüm rembekrachtiger
-Vacuümaansluiting en pomp van de vacuüm rembekrachtiger
-Hydraulische rembekrachtiger

 

 Algemene info over de rembekrachtiger:
Vacuümrembekrachtigers worden op bijna alle personenauto's toegepast. Met behulp van de rembekrachtiger hoeft de bestuurder minder krachtig op het rempedaal te duwen, om het zelfde remeffect te verkrijgen dan bij een auto zonder rembekrachtiger. Een rembekrachtiger helpt de zuigers in de hoofdremcilinder te verschuiven. De rembekrachtiger zit in de motorruimte, met een stang aan het rempedaal verbonden (zie de rechter stang in de onderstaande afbeelding). De hoofdremcilinder zit direct op de rembekrachtiger gemonteerd (linker kant van de onderstaande afbeelding).
De door op het rempedaal uitgeoefende druk wordt ongeveer 3 tot 4 maal versterkt.

  Werking van de vacuüm rembekrachtiger:
Ruststand:

De motor draait, maar er wordt niet geremd (zie de onderstaande afbeelding). In zowel de linker als rechter kant van de bekrachtigingcilinder heerst er onderdruk. (Alles wat blauw is, is de onderdruk). Via de vacuümaansluiting wordt de lucht uit de bekrachtiger gezogen. Dit gebeurt door een aansluiting op het inlaatspruitstuk, of via een aparte vacuümpomp. De buitenluchtdruk (groen) is afgesloten van de bekrachtiger. De veer drukt de werkzuiger zo ver mogelijk naar links.


Beginnen met remmen:
Wanneer het rempedaal bediend wordt, beweegt de ventielzuiger naar rechts. Deze komt los van het schotelventiel, waardoor de linker kant van de bekrachtigingcilinder deels gevuld wordt met buitenluchtdruk (groen). De onderdruk (blauw) verdwijnt. Links van de werkzuiger heerst nu een druk die lager is dan de buitenluchtdruk, maar hoger dan het vacuüm. De bekrachtiging is op dit moment dus nog niet maximaal.


Maximale bekrachtiging:
Het rempedaal wordt verder ingedrukt. De verbinding tussen de ventielzuiger en het schotelventiel blijft open, waardoor de linker zijde met nog meer buitenluchtdruk gevuld wordt. Aan de linker kant van de bekrachtiger heerst nu de maximale buitenluchtdruk en aan de rechter kan een maximale onderdruk. Wanneer het rempedaal maximaal wordt ingedrukt, wordt ook de veer in de rembekrachtiger ingedrukt. Dit zorgt voor de maximale remkracht.

Als het rempedaal los wordt gelaten, drukt de veer in de rembekrachtiger de werkzuiger weer naar links. De ventielzuiger zal weer tegen het schotelventiel rusten, waardoor de onderdruk opening vrij komt. De buitenluchtdruk verdwijnt weer uit de linker kant van de bekrachtigingcilinder en er wordt weer een onderdruk gecreëerd. De rembekrachtiger staat nu weer in de ruststand. De situatie zoals deze in afbeelding 1 staat is nu weer van toepassing.  Vacuümaansluiting en pomp van de vacuüm rembekrachtiger:
De benodigde onderdruk (vacuüm) voor een vacuüm rembekrachtiger wordt bij een benzinemotor vaak verkregen door het motorvacuüm. Er loopt een slang vanaf de rembekrachtiger naar het inlaatspruitstuk. Doordat in het inlaatspruitstuk een onderdruk heerst, wordt er ook onderdruk uit de bekrachtiger onttrokken. Als de motor uitgeschakeld is en er een aantal keer op het rempedaal wordt gepompt zal het pedaal hard aanvoelen. Dat komt door dat alle vacuüm uit de rembekrachtiger verdwenen is. Als de motor dan weer gestart wordt zal het pedaal weer zakken en verder in te drukken zijn. Er moet daarom altijd rekening mee gehouden worden als een voertuig gesleept wordt; in de auto waarbij de motor niet draait, zal 3 tot 4x zo veel kracht op het pedaal uitgeoefend moeten worden. Ook zal dan de stuurbekrachtiging niet werken. Het is daarom wel zo verstandig om rustig te rijden.
Het kan voorkomen dat het pedaal na het uitschakelen van de motor direct hard aanvoelt; het lijkt als of het vacuüm direct weg valt. Dat kan komen door een gescheurde vacuümslang tussen de rembekrachtiger en de motor, of door een defecte terugschakelklep in de slang. Dit is meestal een rond stuk plastic tussen 2 delen van de slang in.
Als de desbetreffende slang gescheurd is dient deze zo snel mogelijk vervangen te worden. Als deze verder scheurt of breekt zal de complete rembekrachtiging wegvallen.

Bij de nieuwere benzinemotor technieken (met hoge druk inspuiting / arm mengsel), turbomotoren en bij géén een dieselmotor is het mogelijk om voldoende onderdruk vanuit het inlaatspruitstuk te verkrijgen, omdat deze werken met een luchtoverschot (er wordt dan steeds een maximale hoeveelheid lucht toegevoerd), waardoor er dan een aparte vacuümpomp benodigd is.

Er zijn 2 verschillende vacuümpompen, namelijk de schottenpomp en de membraanpomp. De schottenpomp wordt ook wel de tandempomp of de onderdrukpomp genoemd.

Schottenpomp:

De schottenpomp is de meest gebruikte pomp voor het verkrijgen van onderdruk in de rembekrachtiger. Vaak zit deze pomp direct aan de achterkant van de nokkenas op de cilinderkop gemonteerd, maar hij kan ook door de Multi / V-riem of dynamo worden aangedreven. De werking is als volgt:
Wanneer er een (in de afbeelding Rood) schotje langs de ingang van de pomp draait, wordt de ruimte achter het schotje groter. De gele veer drukt het schotje tegen de wand aan, waardoor deze ruimte steeds groter wordt. In de ruimte met de blauwe pijlen wordt nu een onderdruk opgewekt. Wanneer de pomp verder draait, wordt de lucht (aangegeven met de rode pijl) afgevoerd naar het motorcarter of het kleppendeksel.


Membraanpomp:


De membraanpomp wordt tussen de vacuüm rembekrachtiger en het inlaatspruitstuk, motorcarter of kleppendeksel geplaatst. De beweging van deze pomp is vergelijkbaar met de beweging van de zuiger, drijfstang en krukas bij de automotor. Bij de neerwaartse slag (links) wordt de ruimte boven het membraam groter en wordt de klep naar beneden gezogen. Er stroomt nu lucht vanaf de rembekrachtiger (blauw) in de pomp. Wanneer de zuiger weer naar boven beweegt, wordt de rechter klep geopend (rechter afbeelding). De lucht wordt nu afgevoerd naar het carter of het kleppendeksel.  Hydraulische rembekrachtiger:
Hydraulische rembekrachtigers worden in personenauto's zelden toegepast. Daarom wordt er op deze pagina niet al te diep op in gegaan. Bij hydraulische rembekrachtigers wordt de kracht die op de hoofdremcilinder wordt uitgeoefend door vloeistofdruk ondersteund. De hydraulische rembekrachtiger is tussen het rempedaal en de hoofdremcilinder geplaatst.
Bij sommige systemen wordt het rembekrachtigingsysteem (d.m.v. de accumulator) gecombineerd met de stuurbekrachtiging. In de afbeelding hier onder zie je aan de kleuren welke leidingen van welke componenten zijn. In alle zichtbare leidingen word hydrauliek olie of ATF (Automatic Transmission Fluid) gebruikt. In het systeem met de hoofdremcilinder en remleidingen naar de remklauwen/trommels wordt gewoon remvloeistof gebruikt. De vloeistof van de rembekrachtiger en hoofdremcilinder is dus verschillend en mag uiteraard niet met elkaar gemengd worden.Onderdelen van het hydraulische rembekrachtigingsysteem:
- Hydraulische rembekrachtiger: De toegevoerde olie zal in deze rembekrachtiger de pedaalkracht ondersteunen.
- Hoofdremcilinder: Hier begint de drukopbouw van de remvloeistof. (Zie de pagina voor hoofdremcilinder).
- Pomp: De pomp (aangedreven door riem of elektromotor) zorgt voor de benodigde druk. Bij dit soort systemen wordt dezelfde pomp vaak ook gebruikt voor meerdere systemen, zoals stuurbekrachtiging, hoogteregeling, hydropneumatische vering, enz. Andere systemen gebruiken een aparte pomp.
- Reservoir: In het reservoir is de hydrauliekolie of ATF opgeslagen.
- Accumulator: In de accumulator is de olie onder een hoge druk van 36 tot 57 bar opgeslagen.
- Doorstroomregelaar: Deze zorgt ervoor dat de accumulator gevuld blijft en regelt de doorstroming van de vloeistof van de rembekrachtiger en stuurbekrachtiging.