Over de auteur en de website

Over de auteur:
Mijn naam is Marco van Wijk, 33 jaar oud en woonachtig in de omgeving van Rotterdam. Al mijn hele leven ben ik gek op alles wat met auto’s te maken heeft. Op mijn 16e was ik al in de garage als leerling monteur aan het werk. In de tien jaar die ik als monteur werkzaam was in de VAG- en BMW-garages heb ik de monteursopleidingen tot aan niveau 4 technisch specialist behaald. Sinds 2015 ben ik werkzaam als docent motorvoertuigentechniek. In 2018 heb ik de titel Bachelor of Science behaald aan de HTS Autotechniek in Arnhem na het afronden van de HBO-automotive (deeltijd)opleiding.

Naast mijn werkzaamheden als docent en auteur van deze website, houd ik me graag bezig met het schrijven van artikelen in het AMT en vindt u mij als presentator van kennissessies op het AMT-live.

Over de website:
In 2005 begon ik te experimenteren met het maken van websites. De huidige website stamt uit 2009. Sindsdien zijn er veel wijzigingen geweest in zowel het design als de inhoud. Deze website wordt steeds populairder en zal qua onderwerpen en informatie steeds meer blijven groeien! Op dit moment zijn er al meer dan 300 pagina’s vol met informatie te vinden. Tegenwoordig bezoeken gemiddeld 2300 unieke bezoekers tussen de 10.000 en 12.000 pagina’s.

Het doel van deze website is om mensen die geïnteresseerd zijn in de autotechniek inzicht te geven hoe bepaalde onderdelen en systemen werken. Veel dingen zijn op Google niet- of nauwelijks te vinden, vaak ook zonder afbeeldingen en veelal ook nog niet in het Nederlands. Met deze website wil ik zo veel mogelijk informatie over de autotechniek online zetten. De site is gebaseerd op niveau 2 t/m 4 van de MBO monteursopleidingen.

Ik heb er bewust voor gekozen om geen advertenties te tonen, omdat ik mezelf irriteer aan websites waar meer reclame staat dan tekst en je dus van alles weg moet klikken. Het tonen van reclame vind ik dan ook vervuiling van mijn website. 

Ook houd ik de website voor iedereen vrij toegankelijk. Ik hanteer geen betaal- en inlogsystemen om alleen daarmee toegang tot de website te krijgen. Deze site is gewoon lekker gratis toegankelijk en dat blijft het in de toekomst ook! Een bijkomend voordeel is dat het voor mij ook makkelijker is om toestemming te krijgen van autofabrikanten om hun afbeeldingen te mogen gebruiken. Ik heb er immers geen financiële belangen bij.

Als u spel- of grammaticale fouten in de tekst heeft gevonden, verzoek ik u om het contactformulier in te vullen. Hiermee kan ik dit gemakkelijk en snel corrigeren. Dit geldt natuurlijk ook als u aanvullingen heeft op een bepaald onderwerp.

Hoe het ooit begon: HTML en Frontpage:
Vanaf de eerste concepten tot aan de website die in maart 2019 is vervangen door de huidige, is gebruik gemaakt van het programma Frontpage. Met dit programma werden HTML-pagina’s gemaakt. In het ontwerpvenster kon het resultaat worden bekeken van de HTML-code’s. De website bestond uit frames:

 • boven (header)
 • links (menu)
 • rechts (woordenboek)
 • midden (de content van de site)

Om de site te openen, werden er dus vier HTML-pagina’s geopend in de frames. “Vroeger” was dit populair, maar tegenwoordig zie je dit bijna nergens meer.

De kennis die ik met de zelf-samengestelde HTML-codes heb opgedaan, helpen mij tot op de dag van vandaag wel enorm bij het bijwerken van de huidige website.

Een kijkje achter de schermen in WordPress:
De HTML-based website is in maart 2019 volledig omgebouwd in het populaire WordPress CMS. Sommige bezoekers moesten in het begin even wennen aan de nieuwe navigatiestructuur, maar over het algemeen ontving ik positieve reacties. In de loop der tijd heb ik ook steeds meer veranderingen doorgevoerd die het navigeren makkelijker en overzichtelijker maakt.

Met de site in het moderne WordPress CMS is de site er op een groot aantal punten op vooruit gegaan:

 • Interface ziet er modern uit;
 • Makkelijker om artikelen bij te werken;
 • Tablet en mobiel vriendelijk (past zich automatisch aan de schermgrootte aan);
 • Een wijziging wordt automatisch op alle pagina’s doorgevoerd;
 • SEO- (zoekmachine-) vriendelijk;
 • Plugins maken veel handige functies mogelijk: knoppen, zoekfunctie, back-up en beveiliging, autoscroll, en het forum.

De volgende afbeelding toont het pagina-overzicht in WordPress. Vanuit dit scherm kunnen alle pagina’s worden opgezocht en veranderd, zonder de webinterface te openen.

Alle pagina’s op de website worden in Elementor gemaakt. Op de volgende afbeelding is het scherm van de Elementor-editor te zien. Links is de tekstbewerker te zien. Rechts is de live-weergave te zien. Pas op het moment dat men onderaan op “Bijwerken” klikt, worden de wijzigingen per direct online geplaatst. Men kan er ook voor kiezen om de pagina eerst als concept of privé op te slaan, alvorens deze online te publiceren.

Naast de tekstbewerker, biedt Elementor ook diverse interactieve mogelijkheden. Eén daarvan is de zgn. “Call to Action”. Met deze functie ontstaat er een interactieve knop die we kennen van de homepage en in de categorieën die vanuit de menu’s kunnen worden geopend. 

Met de customize-optie kan het toegepaste thema naar wens worden ingesteld. De onderstaande afbeelding toont de instelmogelijkheden van het logo en de Favicon. Andere instellingen zijn: lettertype van de gehele site, menustructuur, copyrightgedeelte, kleuren, achtergronditems, widgets, diverse instellingen en extra CSS. Via de onderste knoppen kan er worden geschakeld tussen desktop, tablet en mobiele weergave. Op die manier kunnen de meest optimale instellingen voor alle apparaten worden gerealiseerd.

Tips voor iedereen die WordPress gebruikt:

 1. Installeer een beveiligingsplugin: Ik heb de premium versie van Wordfence Security draaien. De beveiliging heb ik relatief hoog ingesteld: maandelijks worden er rond de 4500 IP-adressen en acties geblokkeerd door de firewall;
 2. Update plugins regelmatig: Verouderde plugins zijn kwetsbaar. Ik gebruik de plugin: Companion Auto Update om de plugins automatisch bij te werken als ik een paar dagen geen tijd voor heb om in te loggen in het admin-paneel;
 3. Maak regelmatig back-ups: Gaat er ooit iets fout doordat je iets verkeerd bijwerkt, of is er een corrupte plugin die schade tot de inhoud van de site heeft toegebracht, kun je een back-up terugzetten. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar het wordt vaak vergeten. Zelf gebruik ik Duplicator Pro: dit programma maakt iedere nacht automatisch een back-up en schrijft deze automatisch weg naar een externe gegevensdrager;
 4. Gebruik Elementor als websitebouwer: Elementor is in mijns inziens het beste programma om de website mee te ontwikkelen. Deze site maakt gebruik van de Pro-versie voor extra functies. Voor de meeste bewerkingen volstaat de gratis versie. Op de website van Zenid.net heb ik een artikel geschreven over het gebruik van Elementor.
 5. Overweeg een CDN te gebruiken: Een Content Delevery Network is een netwerk van externe servers die op grote afstand van elkaar zijn gescheiden. De website wordt vanuit een cache op de dichtstbijzijnde server van de gebruiker geladen. Naast dat de site er lekker snel van wordt, neemt ook de beveiliging toe met een extra firewall. Deze website maakt gebruik van Cloudflare.

Ik was lang aan het twijfelen om deze website op een VPS onder te brengen, zodat er optimale prestaties konden worden behaald en ik zelf de regie zou hebben over bepaalde instellingen. Een goede VPS is te prijzig om een non-profit site onder te brengen. Ik ging daarom onderzoeken of het de moeite waard was om de site zelf (thuis) te hosten. 

In het voorjaar van 2020 kocht ik een scherp geprijsde jong gebruikte server. Deze heb ik voorzien van de nodige hardwarematige upgrades, leerde ik omgaan met de instellingen in de bios; deze verschillen erg veel met die van een consumenten pc. Daarnaast heb ik in mijn eigen woning een netwerk aangelegd om de server op aan te sluiten. De snelheid die ik met glasvezel bereik is 500 mbit down- en upload, wat ruim voldoende zou moeten zijn voor het hosten van één website.

In oktober 2020 heb ik samen met een vriend (eigenaar van Zenid.net) de server geïnstalleerd met als besturingssysteem CentOS en als controlepaneel Cpanel.
Na enkele uren installeren en gegevens kopiëren was met één druk op de knop de site verhuisd vanuit de server in het datacenter naar de thuisserver. Dit proces verliep heel soepel. Tot op het moment van schrijven (ruim twee maanden na installatie) zijn er nog geen problemen opgetreden.

De server waarop u zich op dit moment begeeft is in de onderstaande twee afbeeldingen weergeven.

Afbeeldingen boven: de server is een HP ProLiant ML350p Generation 8. Achter de cover bevindt zich de dvd-speler met daaronder de schakelaar om de server in te schakelen en vier USB-poorten. Onderin zitten vier schijven, te weten: 2x SSD (links) en 2x HDD (rechts). De website wordt vanaf de SSD’s geladen. Op de HDD’s worden iedere nacht backups opgeslagen. De SSD’s en de HDD’s staan in Raid-mirror.

Afbeelding onder: na het verwijderen van de zijdeksel en de kunststof plaat van de luchtgeleiding zien we vier grote ventilatoren met daarnaast het moederbord.

Toen ik de server aanschafte was hij voorzien van één 4-core Xeon-CPU met een kloksnelheid van 1,8 ghz. Na een goede zoektocht heb ik twee Xeon E5-2690 CPU’s (2,9 ghz) aangeschaft. Dit zijn 8-core processoren met 16 threads. In de onderstaande afbeelding is het installeren van de CPU met het koelblok te zien. Daarnaast zijn er per CPU vier geheugenbanken ieder voorzien van een 8 gb ECC-geheugenmodule, wat in totaal 32 gb geheugen in quad-channel geeft.

Met deze thuisserver heb ik volledige controle over de instellingen van het OS en het controlepaneel. In WHM kan ik de server beheren. Dagelijks controleer ik de load en het dataverkeer.