Voertuigsoorten:


Op deze pagina worden de volgende onderdelen beschreven:

-Hatchback
-Sedan
-Stationcar
-Cabriolet
-Coupé
-MPV (Multi Purpose Vehicle)
-Terreinauto
 

Hatchback:
Een hatchback heeft 2 of 4 deuren met een achterklep die boven de achterruit scharniert. De achterklep loopt van het dak tot aan de bovenkant van de achterbumper. De achterruit en de kofferdeksel vormen één geheel. Als de auto portieren en een achterklep heeft word dit een 3- of een 5-deurs genoemd.

(afb: VW Golf R32)

Sedan:
Een sedan heeft 4 deuren en een aparte kofferruimte die bereikbaar is via de kofferdeksel. De kofferdeksel loopt van de bovenkant van de bumper tot aan de achterruit, waar hij scharniert.

(afb: VW Jetta)

Stationcar:
Stationcars zijn vaak gebaseerd op sedan-modellen. Stationcars hebben 2 of 4 deuren en een achterklep. De achterklep staat bijna verticaal. Ze hebben een grote laadruimte, waardoor deze beter geschikt is voor het vervoeren van goederen dan sedans en hatchbacks.

(afb: Audi A6 Avant)

Cabriolet:
Een cabriolet is een auto met een opvouwbare of wegklapbare kap. Soms heeft een cabriolet ook een rollbar (vaste dakbeugel). Door de rollbar is hij veiliger.

(afb: Audi S4 Cabriolet)

 

Coupé:
Een coupé heeft 2 deuren en een dak die schuin afloopt. Daardoor is er een kleinere ruimte op de achterbank.

(afb: Audi TT Roadster)

MPV (Multi Purpose Vehicle):
Multi Purpose Vihicles zijn hele ruime auto’s. Ze zijn hoger en langer dan sedans en stationcars. Ze hebben altijd 4 deuren en een achterklep. Soms zijn de achterste zijdeuren van een MPV schuifdeuren.

(afb: VW Touran)

Terreinauto:
Terreinauto’s zijn voor verschillende doeleinden geschikt. Ze kunnen op bijna elk terrein rijden. Terreinauto’s worden tegenwoordig heel comfortabel gebouwd en wordt daarom meer gebruikt voor vrijetijdsbesteding.

(afb: VW Touareg)