DOT-code:


Op deze pagina worden de volgende onderdelen beschreven:
-DOT-code

 

DOT-code:
Op alle banden staat een DOT-code vermeld. Deze wordt tijdens de productie van de band bepaalt en op de band aangebracht. Uit deze code kunnen de identificatiecode, fabrikantcodes en het belangrijkste; de productiedatum herleid worden. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende karakters van de DOT-code. Deze codes hebben betrekking op de onderstaande afbeelding.

1 (DOT): De "Dot" aanduiding, dat een afkorting is van: Department Of Transportation. Dit geeft aan dat de band voldoet aan de veiligheidsnormen in de Verenigde Staten.
2 (HWN5): Identificatiecode van de fabriek
3 (P2HK): Aanvullende codes van de fabrikant
4 (0503): Productiedatum: De eerste 2 cijfers geven de productieweek aan (de 5e week) en de laatste 2 cijfers geven het productiejaar aan (2003).
Bij banden die vr het jaar 2000 geproduceerd zijn, bestaat dit uit slechts 3 cijfers (het laatste cijfer staat dan voor het jaar).

Voorbeelden:
319: Week 31 van het jaar 1999
2812: Week 28 van het jaar 2012

Een band van 6 jaar of ouder heeft meer kans op uitdroging en andere defecten. Daarom is het noodzakelijk om hier op te letten bij aankoop van gebruikte banden. Banden die ouder zijn dan 10 jaar zijn aan het einde van hun levenscyclus. Ook al is het profiel nog voldoende, is het toch verstandig om de banden te vervangen.


(Afb. DOT-code)

Meer informatie over de band: Banden en velgen.