Cycloon Luchtfilter:


Op deze pagina worden de volgende onderdelen beschreven:

-Cycloon Luchtfilter
-WerkingCycloon Luchtfilter:
Het cycloon luchtfilter wordt vaak op landbouwvoertuigen, zandvrachtwagens en rallyauto's in stoffige omstandigheden gebruikt. Dit filter is meer een voorzetfilter vr het papieren luchtfilterelement, zodat deze niet zo snel vervuild. Soms wordt het papieren luchtfilter ook midden in het cycloon-filterhuis gemonteerd. Deze is dan minder makkelijk te bereiken.
Onder zeer stoffige omstandigheden zal het normale luchtfilter binnen korte tijd helemaal verstopt zitten, waardoor deze zeer regelmatig vervangen zal moeten worden. Door het cycloon filter ervoor te plaatsen, wordt tot 90% van de vuildeeltjes uit de binnenstromende lucht verwijderd. De overige 10% zal het papieren luchtfilter element op moeten vangen.

 

Werking:
Er zijn cycloonfilters met een schoepenwiel wat zorgt dat de lucht een werveling krijgt, maar er zijn ook filters zonder mechanische bewegende delen (zoals in de onderstaande afbeelding). De binnenstromende lucht wordt met een bocht in het filter geleid en verplaatst zich naar onderen. Doordat de onderkant van het filter conisch loopt, (de ruimte / diameter van het filter wordt steeds kleiner) zal de lucht een sterke werveling krijgen. Onderaan het filter zal de lucht van richting omkeren. Het botst als het ware tegen het conische gedeelte en zal hierdoor omhoog bewegen. De vuildeeltjes zullen niet omhoog bewegen en aan de onderkant het filter verlaten. Er zal dan een speciale opvangbak aanwezig zijn, die regelmatig geleegd moet worden.
Bij filters met een schoepenwiel zal het filterhuis niet conisch lopen omdat de lucht door dit schoepenwiel al een wervelende beweging krijgt. Voor de rest is het werkingsprincipe hetzelfde.


(Afb. van een cycloon-luchtfilter)